INFORMATIE VOORJAARSBLOEIENDE BLOEMBOLLEN

Van september tot en met december kunt U voorjaarsbloeiende bloembollen planten. Ieder voorjaar is het leuk om uw tuin, terras of balkon weer vroeg op kleur te hebben. Met voor- jaarsbloeiende bloembollen kunt u al heel vroeg genieten van bloemen in uw tuin. Elk bolgewas heeft zijn eigen bloeitijd. Als u daar goed op let, kunt u al vanaf het vroege voorjaar plezier hebben van bloeiende bollen. Winteraconieten en sneeuwklokjes bloeien als eerste . Ze worden gevolgd door krokus, chionodoxa, narcis en de eerste vroege tulpen en de grote keizerskroon. De alliums bloeien vanaf half mei tot ver in juli. Met de goede keuzes kunt u een half jaar lang genieten van de prachtigste kleuren.
1. Het planten
Maak voor het planten de grond goed los. Graaf een plantgat en zet de grote bollen daar rechtop in. Kleine bollen mogen gestrooid worden..
2. Wanneer planten
Voorjaarsbloeiende bollen kunt u van september tot december planten. Probeer de vorst echter voor te zijn.
3. De plantdiepte
Er is een algemene regel voor de plantdiepte: plant een bol twee keer zo diep als de bol hoog is. Dat is voor de grote bollen als narcis, tulp en hyacint ongeveer 15 tot 20 centimeter diep. Voor kleinere bolletjes zoals sneeuwklokjes en krokus houdt u ongeveer 10 centimeter aan.
4. Plantafstand
Grote bollen plant u met een tussenruimte van gemiddeld 12 cm. Kleine bollen met een tussenruimte van 5 tot 7 cm. De tussenruimte – of het aantal per vierkante meter – hangt ook af van het effect dat u voor ogen hebt. Voor een natuurlijk effect plant u de bollen op wisselende afstanden. Zet een enkeling ook gerust eens wat verder weg. Moet het strak zijn, zet dan de bollen op regelmatige afstand van elkaar.
5. Water en vorst
Zorg dat de bollen direct na het planten voldoende vocht hebben, zodat ze aangespoord worden om goede wortels te maken. Hoe eerder de wortels gevormd worden, hoe sneller de bol bestand is tegen kou en vorst.

Volgend jaar
Veel bollen kunnen na de bloei in de grond blijven. Laat ze met rust en geef het blad de gelegenheid om vanzelf af te sterven. Dan geeft u de bol de kans om te groeien en te herstellen van de bloei. Het jaar daarop bloeien ze opnieuw. Het geven van mest is daarbij wenselijk. Geef de mest – organisch of kunstmest – op het moment dat de bollen boven de grond komen – dus vroeg in het voorjaar – en herhaal dit nogmaals na de bloei.