INFORMATIE ZOMERBLOEIENDE BLOEMBOLLEN

  • Zomerbloeiende bloembollen kunt u in het voorjaar planten – zodra de kans op nachtvorst voorbij is – tot eind mei.
  • Zomerbollen houden van een zonnige plek in tuin of plantenbak
  • De algemene vuistregel is om de bollen en knollen twee keer zo diep te planten als de bol hoog is. Uitzonderingen hierop zijn begonia en dahlia, die net onder de oppervlakte geplant moeten worden.
  • Plant kleine bolletjes op een afstand van 8 tot 10 cm. Gladiool 12 cm, de begonia 25 cm, de lelie 30 cm en de dahlia 40 cm uit elkaar. Wilt u aaneengesloten kleurenvakken dan kunnen de bollen iets dichter bij elkaar. Voor het planten de grond goed los maken. Extra bemesting is niet nodig. Geef na het planten direct extra veel water.

Voordat u uw zomerbollen gaat planten, kunt u zelf een bloeiplan maken. Als u rekening houdt met de verschillende bloeiperioden en bloeihoogten, kan uw zomertuin van juni tot en met oktober schitterend in bloei staan. Plant gladiolen achterin de border en begonia’s en lage dahlia’s voorin. Zet de verschillende soorten in groepjes bij elkaar. De bloei is dan vaak mooier dan hier en daar één bloem. Bijkomend voordeel is dat u uit groepjes veelal voor gebruik in uw bloemenvaas een enkele bloem kunt snijden, zonder dat dit direct opvalt.

Zomerse bloembakken
Veel zomerbollen lenen zich uitstekend om in bakken en potten te planten. Denk hierbij aan begonia – lage dahlia – gloxinia – eucomis – calla – potlelie. Zorg voor goede afwatering van de pot en dat de bakken voldoende diep zijn. Geef genoeg water en verwijder uitgebloeide bloemen.

Lelies
Lelies zijn er in vele soorten en kleuren. Ze zijn winterhard dus eenmaal geplant, bloeien ze jaren achtereen in uw tuin. Plant ze voldoende diep – 15 tot 20 cm – zodat ze tijdens de tuin werkzaamheden niet geraakt en beschadigd worden.

Nieuwe zomer – nieuwe bloei
Als de zomerbollen zijn uitgebloeid, kunt u ze volgend jaar opnieuw gebruiken. Nadat het blad is afgestorven moet u ze wel uit de grond halen, want zomerbollen zijn niet winterhard met uitzondering van de lelies. Nadat u de bollen heeft opgerooid, droog ze dan zorgvuldig. Als ze vochtig blijven, verschimmelen ze. Bewaar de bollen daarna op een koele en vooral droge plaats. Ze zullen dan het komend seizoen meestal opnieuw tot bloei komen.
En de opengevallen plekken in de tuin kunt u dan weer beplanten met de voorjaarsbollen die van oktober tot eind december geplant kunnen worden. Zo heeft u het jaarrond bloembollen in de tuin!