INFORMATIE AMARYLLIS BOLLEN

Amaryllis – de officiële naam is Hippeastrum – komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika. Het meest bekend zijn de grootbloemige types in de kleuren rood, roze, zalm, oranje en wit. Maar door verschillende kruisingen zijn er nu ook dubbel bloemige amaryllis en klein bloemige amaryllis.

Koop amaryllisbollen die stevig aanvoelen, hoe groter de bol, hoe meer bloemen. En heeft u meerdere bollen gekocht, plant ze dan met tussenpozen van veertien dagen om gedurende de wintermaanden steeds van de schoonheid van de amaryllis te kunnen genieten. De planttijd is vanaf oktober tot eind april. Plant u de bollen niet direct na aanschaf, leg ze dan op een plek met een temperatuur tussen de 9 en 13 graden.

Voordat u de bol gaat planten, wordt de bol ook wel een uurtje in en bak met lauw water gelegd. Dat bevordert de ontwikkeling van de nieuwe wortels. Neem daarna een pot waar de bol en de wortels gemakkelijk inpassen, maar niet te groot. Tussen de potrand en de bol mag net een vinger passen. Leg onderin de pot een scherf zodat overtollig water altijd kan weglopen. Vul de pot met potgrond en zorg ervoor dat de bol minimaal voor de helft boven de potgrond blijft uitsteken. Druk de aarde na het planten goed aan. Let op dat de wortels niet beschadigen. Geef hierna direct voldoende water.

Voor de ontwikkeling van de stengel is vooral warmte nodig. Zet de pot daarom op een warme plaats. De normale kamertemperatuur is prima. Zorg ook dat de amaryllis bij voldoende licht staat en geef maar matig water. Te donker en teveel water geeft extra lange stelen. De bol maakt eerst voldoende wortels, dus het kan even duren voordat de eerste groeipunt zichtbaar wordt. In de winter kan het zes tot tien weken duren voordat de amaryllis in bloei komt. In het voorjaar is die periode wat korter.

Zodra de knop en het blad verschijnen, heeft de amaryllis dagelijks meer water nodig. De stengel groeit nu snel door en als de amaryllis begint te bloeien, zorg dan dat deze niet in het directe zonlicht staan en zet de pot ook een wat koelere plek. Als een uitgebloeide bloem tijdig wordt uitgeknipt, steekt de bol geen energie in de aanmaak van zaad en zullen de overige bloemen langer bloeien. Indien een steel met bloemen is uitgebloeid, verwijder dan met een scherp mesje de steel net boven de bol en dek het overgebleven steelgat af met een stukje keukenpapier.

Als de amaryllis is uitgebloeid zet de pot dan op een rustige koele plaats. Laat dan de bladeren zich verder ontwikkelen. Geef geregeld water en snij in oktober de bladeren boven de bol af. Koel wegzetten en in januari de oude wortelresten verwijderen en opnieuw oppotten. In maart – april zal de bol dan weer opnieuw bloeien, maar u zult wel merken dat nieuwe bollen de beste bloeiresultaten geven.

Amaryllisbol – trendy
De laatste jaren zie je steeds meer dan de amaryllis een trendy bol is die ook heel eenvoudig als droogbloeier gebruikt kan worden. De bol heeft zoveel energie opgeslagen dat ze ook zonder aarde in bloei komt. De steel blijft wel korter dan normaal.
Koop de grote amaryllisbol, verkrijg baar in verschillende kleuren, of ga voor de klein bloemige amaryllis Pamela. Deze soort geeft veel stelen met zeker 5 bloemen per steel.
Dompel de bollen zeker een uurtje in een bak handwarm water. Zet ze daarna in een glazen bak of leg ze in een schaal. Eventueel aangevuld met decoratie materiaal. Als extra kunt u de wortels van de amaryllis omwikkelen met bv peat moss. Tijdens de groei kunt u dit moss regelmatig bevochtigen. De stelen zullen bijzondere vormen aannemen omdat de stelen en later de bloemen altijd naar het licht of naar boven zullen groeien. U zult versteld staan van het resultaat!