INFORMATIE BLOEMBOLLEN IN POTTEN EN BAKKEN

In het voorjaar zorgen bloembollen voor kleur op het terras en het balkon. Het planten van de bloembollen in bakken en potten is eenvoudig. Kies een niet te kleine pot met een drainagegat onderin. Over dit gat legt u enkele potscherven. Zo kan het overtollige water gemakkelijk weglopen. Vervolgens vult u de pot of bak met potgrond. Gebruik zoveel potgrond dat de bollen op de juiste plantdiepte geplant kunnen worden. Plaats nu de bollen op de aarde en vul de pot verder tot net onder de rand. Bollen in potten en bakken mogen best dichter bij elkaar staan dan in de volle grond. Dat geeft een mooier effect. Gebruik ook de variatie in de bloeihoogte voor een afwisselend en natuurlijk beeld.

Geef na het planten voldoende water, zodat de bollen wortels kunnen maken. Indien de bakken op potten buiten staan, krijgen ze daarna tijdens de winter genoeg water. Bloem- bollen hebben een koude periode nodig, een soort winterslaap. Deze periode hebben ze nodig om in het voorjaar,wanneer het warmer wordt, weer te ontwaken en dan begint de groei. Laat de potten of bakken dus buiten staan.
Bloembollen kunnen tegen de winterkoude, maar zet de bollen niet te dicht tegen de rand van de pot want juist aan de rand dringt de vorst naar binnen. Gaat het streng vriezen dan kunt u de potten inpakken met bv noppenfolie. Of zet ze tijdelijk in een ruimte waar de temperatuur niet hoger is dan 10 graden.

Planten in etages

Zowel in de volle grond als in potten en bakken kunt u bloembollen in lagen boven elkaar planten; het sandwich- of lasagnesysteem. De onderste laag bestaat uit bollen die het laatst bloeien, bijvoorbeeld tulpen. Bollen die vroegen bloeien – zoals krokus of blauwe druifjes – worden daar bovenop geplant. Bollen kunnen probleemloos boven elkaar staan. Ze bloeien na elkaar op dezelfde plek. Zo kunt u wekenlang van een pot of bak genieten.

Geschikte bloembollensoorten

Galanthus (sneeuwklokje), crocus,  iris danfordiae, iris reticulata, muscari (blauwe druifjes)
Scilla, Puschkinia, Chionodoxa, Anemone blanda, hyacint, miniatuur narcis, Kaufmanniana en Greigii tulp.